Obesitas

.......Welkom op asmi-ikben.nl .... dank je wel voor je bezoek

Door aan het universum te vragen wat je wil, heb je de kans om duidelijkheid te krijgen over wat je wil. Zodra het voor jou duidelijk is, heb je gevraagd.
Klik hier voor het filmpje "The Interview With God '

Dik zijn is even erg als kanker

18 april 2013 - De commercial “Samenkomen” wordt nu uitgezonden. Deze commercial is gericht op bewustwording. In de tweede tv-spot, “Be OK”, laten we zien dat een blikje van 330ml Coca-Cola 139 calorieën bevat. De commercial toont voorbeelden van fysieke inspanningen om die calorieën weer te verbranden. Wie daar geen zin in heeft, kan kiezen voor Coca-Cola Zero, het alternatief zonder calorieën.

Coca Cola is het zat dat het altijd gezien wordt als een van de schuldigen van de obesitas epidemie. In een reclamecampagne wijst het bedrijf erop dat het tegenwoordig veel calorie-arme light-varianten aanbiedt. De campagne levert veel discussie op, waaronder cynische reacties over de motieven van het bedrijf.

De NRC bijvoorbeeld noemt de campagne een “charme-offensief”, maar denkt niet dat het zal werken. Ook heeft het zo z’n twijfels over kunstmatige zoetstoffen die als alternatief voor suiker worden gebruikt: “Wie dagelijks lightfrisdranken achterover slaat, heeft 43 procent meer kans op hart- en vaatziekten blijkt uit een onderzoek in New York dat vorig jaar werd gepubliceerd in hetJournal of General Internal Medicine. Bovendien zitten er ook in lightfris nog steeds veel zuren, die het glazuur van het gebit aantasten en kans geven op meer gaatjes. Het beste devies lijkt misschien daarom wel: drink verstandig, eet een appel.”
Obesitasolgens het CBS is in de afgelopen dertig jaar is het aandeel mensen met overgewicht in Nederland toegenomen, zowel bij volwassenen als bij 4- tot 20 jarigen.
De toename is vooral groot bij volwassenen; het aandeel met ernstig overgewicht is zelfs meer dan verdubbeld. Bij mannen van 40 jaar of ouder heeft inmiddels meer dan de helft overgewicht.

Vier op de tien te zwaar
In 2009/2011 hebben zo’n 6,5 miljoen mensen in ons land matig of ernstig overgewicht. Dat komt neer op een aandeel van 41 procent. Dat is veel meer dan begin jaren tachtig, toen 27 procent te zwaar was. Tien procent (ongeveer 1,5 miljoen) kampte in 2009/2011 met ernstig overgewicht. Het aandeel mensen met ondergewicht is altijd klein geweest en ligt nu op ruim 2 procent.

Toename matig overgewicht bij kinderen
Van de kinderen en jongeren van 4 tot 20 jaar had in 2009/2011 bijna 11 procent matig overgewicht. In de jaren tachtig was dit nog ongeveer 7 procent. Het aandeel kinderen met ernstig overgewicht nam in deze periode niet zoveel toe, en ligt nu op ongeveer 2,5 procent.
Ernstig overgewicht bij volwassenen ruim verdubbeld

Ernstig overgewicht nam onder de volwassenen daarentegen sterk toe, van ruim 5 procent begin jaren tachtig tot bijna 12 procent in 2009/2011. Het matig overgewicht onder volwassenen nam ook toe, van 28 naar 36 procent.
Aten we vroeger 6 boterhammen en een bord warm eten en eten we nu 60 boterhammen en 10 borden warm eten? Overeten we ons massaal aan broccoli, appels, eieren, ongebrande noten, aardappelen of havermoutpap? Nop. Niemand zal zich overeten aan echt voedsel, onze maagomvang zegt gewoon een keer “stop; ik zit vol”.
Tot medio vorige eeuw was er nauwelijks sprake van obesitas. Zijn we met elkaar de afgelopen 30 jaar zoveel méér gaan eten dat het deze stijging van mensen met overgewicht en obesitas kan verklaren?
klik hier voor actuele informatie
ASMI-Ik Ben is een onderdeel van Applaudite BVOver ons
We communicate via internet more and more now-a-days.
So we would like to thank Applaudite for helping us with our online identity.
If you have any concerns please read our disclaimer, or contact us.
Home                Wie zijn wij                Coaching          Behandelmethode     Zin en Onzin      Cursussen    Vragen          Sitemap      
                                      
Share |
Waar liggen de verantwoordelijkheden?
De voedingsindustrie levert een gevecht tegen onze maagomvang

Genetische modificatie heet ook wel genetische manipulatie, en het is een vorm van moderne biotechnologie. Het heet daarom ook wel gentechnologie of gen-tech. Als meer dan 0,9 procent van het gewicht van een product bestaat uit genetisch gemodificeerde organismen (ggo's), dan is het verplicht om dit te vermelden op het etiket.
Genetische modificatie is het veranderen van de erfelijke (oftewel genetische) eigenschappen van een levend organisme. Dat gebeurt door wijzigingen te maken in het DNA, de stof die drager is van erfelijke eigenschappen. Zo kunnen planten en dieren eigenschappen krijgen die zorgen voor bijvoorbeeld een betere kwaliteit, een hogere opbrengst of resistentie tegen parasieten.
De voedingsindustrie levert een gevecht tegen onze maagomvang

Vóór de 80-er jaren bestonden producten als brood, mayonaise en yoghurt uit 3 of 4 eenvoudige ingrediënten. Hetzelfde geldt voor vis- of vleeswaren. Tegenwoordig kunnen er wel 20 chemische toevoegingen inzitten. De kans is groot dat er naast allerlei toegevoegde transvetten, suikers en zouten ook chemische E-nummers inzitten. Het probleem met een aantal van deze stoffen is dat ze een verslavende werking hebben én ons verzadigingsgevoel verstoren en dat is precies wat de voedingsindustrie wil. Ze willen namelijk graag zoveel mogelijk aan ons verkopen want dat is goed voor hun winstcijfers.
Het gaat met name om suikers, vetten en zouten maar ook smaakversterker MSG (dat veel verschillende schuilnamen heeft) is een boosdoener. Overigens bedoel ik met suikers ALLE vormen van suikers inclusief geraffineerde koolhydraten zoals witmeel. Ik denk dat iedereen wel herkent dat het vaak erg moeilijk is om een klein handje chips, een klein stukje chocola, één koekje of een normale punt pizza te eten en dan te stoppen. Twee happen vraagt gewoon om méér en dat is precies wat de voedingsindustrie wil. Dat we snakken naar méér. Waarom denk je dat de verpakkingen van cola, chips en pizza’s de laatste jaren steeds groter zijn geworden? En ondertussen eten we daardoor ook nog eens steeds minder gezonde appels en broccoli waardoor ons lichaam bouwstoffen tekort gaat komen en ook dáárdoor blijft roepen op voedsel.

Wist je dat tweederde van de caloriëen die we binnen krijgen via supermarkt-eten van bewerkt voedsel afkomstig is van maar vier gewassen? Soja, tarwe, mais en rijst zijn wereldwijd de goedkoopste grondstoffen en zitten overal in.
De voedingsindustrie levert een gevecht tegen onze maagomvang

Genetische modificatie heet ook wel genetische manipulatie, en het is een vorm van moderne biotechnologie. Het heet daarom ook wel gentechnologie of gen-tech. Als meer dan 0,9 procent van het gewicht van een product bestaat uit genetisch gemodificeerde organismen (ggo's), dan is het verplicht om dit te vermelden op het etiket.
Genetische modificatie is het veranderen van de erfelijke (oftewel genetische) eigenschappen van een levend organisme. Dat gebeurt door wijzigingen te maken in het DNA, de stof die drager is van erfelijke eigenschappen. Zo kunnen planten en dieren eigenschappen krijgen die zorgen voor bijvoorbeeld een betere kwaliteit, een hogere opbrengst of resistentie tegen parasieten.
Tegenbeweging

Maar wat we nu zien is dat er met de toename in overgewicht er ook een toename te bespeuren is in de industrie die leeft van de mensen die leven van te veel voedsel. Zo zijn er hele ketens kledingwinkels die enkel zeer grote maten kleding aanbieden.

Of wat te denken van de zomerkampen waar kinderen met overgewicht een zomer lang kunnen trainen, en waar zij weer gezond leren eten? Waarschijnlijk is dit u wel bekend van televisie, waarmee een derde punt wordt aangestipt van economisch profijt van dikke mensen. Blijkbaar is er een behoefte onder slanke mensen om bevestiging te krijgen dat zij wel degelijk goed leven. Het neerkijken op onze dikke medemens als beloning voor ons goede eet- en leefpatroon.

Maar er zijn natuurlijk meer bedrijven die profiteren van overgewicht. Fastfoodketens doen dat al jaren door hun klanten in met name Amerika belachelijk grote en vette porties voor te schotelen. Het is niet zonder reden dat mensen die bij bijvoorbeeld de McDonalds gaan eten, na een half uur alweer honger hebben.

En wat te denken van de eindeloze reeks afslankpillen en caloriearme afslankproducten die zelfs in de Nederlandse supermarkten een eigen schap hebben gekregen. Vliegtuigmaatschappijen die hun klanten met overgewicht dwingen om tickets voor twee stoelen te kopen, omdat ze anders niet in de stoeltjes passen.

Allemaal logische gevolgtrekkingen uit een (nieuw) oprukkend economisch fenomeen. En als we de cijfers in Nederland bekijken, dan zou iedere investeerder of entrepeneur gek zijn om niet met een goed idee op deze markt in te springen: sinds 1980 is het aantal volwassenen met overgewicht in Nederland met ruim 50% toegenomen. Ongelooflijke aantallen die nog maar eens duidelijk maken: de nieuwste groei-industrie is obesitas.
Bron: Energieke Vrouwen Academie; NRC,HetKanWel;Adformatie
Contact  |  Colofon  |  E-mail |  © 2017 Asmi-Ikben  |  DisclaimerHelp