Inhoud

Kleurstoffen
waarmee voedingsmiddelen door en door en aan de oppervlakte gekleurd mogen worden
uitsluitend voor oppervlaktekleuring
uitsluitend voor bepaalde doeleinden
Conserveermiddelen

Anti-oxidantia
met uitsluitend anti-oxidatieve werking
met een anti-oxidatieve werking, maar eveneens met andere functies
Stoffen die de anti-oxidatieve werking van andere stoffen kunnen versterken

Emulgeermiddelen, stabiliseermiddelen, verdikkingsmiddelen, geleermiddelen
Plantaardige gommen
Polyfosfaten
Andere middelen
Smaakstoffen
Zoetstoffen
Anti-agglomeraatstoffen
AlkaloÔden
Smaakversterkers
Gassen
Varia en onbekend

Zuren, basen en zouten
Zuren en zouten met bijkomende conserverende werking
Zuren en zouten met bijkomende anti-oxidatieve werking
Andere organische zuren en zouten
Minerale zuren, basen en zouten
Omhullings- en bestrijkmiddelen






Kleurstoffen.

Kleurstoffen, waarmee voedingsmiddelen door en door en aan de oppervlakte gekleurd mogen worden.


E 100: Curcumine
E 101: Lactoflavine
E 102: Tartrazine (zeer berucht om allergie, vooral in combinatie met E 210)
E 104: Chinolinegeel
E 107: Geel G2 (reakties bij astma en aspirine-overgevoeligheid, hyperaktiviteit bij kinderen)
E 110: Oranjegeel S (vaak samen met E 150: reakties bij astma en aspirine-overgevoeligheid)
E 120: Cochenille (niet geschikt voor vegetariŽrs: gemaakt van schildluizen)
E 122: Azorubine (hyperaktiviteit bij kinderen)
E 123: Amarant (reakties bij astma en aspirine-overgevoeligheid, hyperaktiviteit bij kinderen)
E 124: Cochenille-rood A (vervanger van E 120, reakties bij astma en aspirine-overgevoeligheid, hyperaktiviteit bij kinderen)
E 127: Erythrosine (koolteerkleurstof, speelt mogelijk een rol bij Minimal Brain Disfunction)
E 128: Rood 2G (veroorzaakt mogelijk bloedarmoede door omzetting in de darm naar aniline)
E 131: Patentblauw V (netelroos/jeuk, verlaagde bloeddruk)
E 132: Indigotine (verhoogt mogelijk vatbaarheid voor virussen)
E 133: Briljantblauw FCF (allergische reakties zoals eczeem, kan voorkomen in doperwten in blik)
E 140: Chlorofyl
E 141: Koperhoudende complexen van chlorofyllen en chlorofyllinnen
E 142: Briljantzuur groen BS
E 150: Karamel
E 151: Briljantzwart BN
E 153: Carbo medicinalis vegetalis (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 160: CarotenoÔden:


a) Alfa-, beta-, gammacaroteen
b) Bixine, norbixine (orleaan, annatto)
c) Capsanthine, capsorubine
d) Lycopeen
e) Beta-apo-8'-carotenaal
f) Ethylester van beta-apo-8'-caroteenzuur
E 161: Xanthofyllen:




a) Flavoxanthine
b) LuteÔne
c) Kryptoxanthine
d) Rubixanthine
e) Violoxanthine
f) Rhodoxanthine
g) Canthaxanthine(mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 162: Bietenrood en betanine
E 163: Anthocyanen
E 171: Titaandioxide
E 172: IJzeroxiden en -hydroxiden



Kleurstoffen uitsluitend voor oppervlaktekleuring.


E 170: Calciumcarbonaat
E 173: Aluminium
E 174: Zilver
E 175: Goud




Kleurstoffen uitsluitend voor bepaalde doeleinden.

E 180: Rubis pigment (litholrubine BK, voor het kleuren van de korst van de kaas)





Conserveermiddelen.

E 200: Sorbinezuur (in zuivel, roggebrood, diepvriespizza: mogelijk huidirritatie bij uitwendig kontakt)
E 201: Natriumsorbaat (zie E 200)
E 202: Kaliumsorbaat (zie E 200)
E 203: Calciumsorbaat (zie E 200)
E 210: BenzoŽzuur (spijsverteringsremmend, netelroos, reakties bij astma en gevoeligheid voor aspririne, zie ook E 102)
E 211: Natriumbenzoaat (zie E 210, afgeraden bij hyperaktieve kinderen)
E 212: Kaliumbenzoaat (zie E 210)
E 213: Calciumbenzoaat (zie E 210)
E 214: Ethylester van p-hydroxybenzoŽzuur (zie E 210, in gedroogd fruit en gekookte biet)
E 215: Natriumderivaat van het ethylester van p-hydroxybenzoŽzuur (zie E 210 en E 214)
E 216: Propylester van p-hydroxybenzoŽzuur (zie E 210 en E 214)
E 217: Natriumderivaat van het propylester van -hydroxybenzoŽzuur (zie E 210 en E 214)
E 218: Methylester van p-hydroxybenzoŽzuur (zie E 210 en E 214)
E 219: Natriumderivaat van het methylester van p-hydroxybenzoŽzuur (zie E 210 en E 214)
E 220: Zwaveldioxide (vermijden bij slechte lever- en nierwerking)
E 221: Natriumsulfiet (breekt vitaminen af, vermijden bij slechte lever- en nierwerking)
E 222: Natriumwaterstofsulfiet
E 223: Natriumdisulfiet
E 224: Kaliumdisulfiet
E 226: Calciumsulfiet
E 227: Calciumwaterstofsulfiet
E 230: Bifenyl
E 231: Orthofenylfenol
E 232: Natriumorthofenylfenaat
E 233: Thiabendazol
E 236: Mierenzuur
E 239: Hexamethyleentetramine
E 249: Kaliumnitriet
E 250: Natriumnitriet
E 251: Natriumnitraat (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 252: Kaliumnitraat (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 260: Azijnzuur
E 261: Kaliumacetaat
E 262: Natriumdiacetaat
E 263: Calciumacetaat
E 270: Melkzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 280: Propionzuur
E 281: Natriumpropionaat
E 282: Calciumpropionaat
E 283: Kaliumpropionaat
E 290: Koolstofdioxide



Anti-oxidantia.

Stoffen met uitsluitend anti-oxidatieve werking.

E 300: L-ascorbinezuur (vitamine C)
E 301: Natrium-L-ascorbaat
E 302: Calcium-L-ascorbaat
E 303: 5,6-diacetyl-L-ascorbinezuur
E 304: 6-palmitoyl-L-ascorbinezuur
E 306: Sterk tocoferolhoudende extracten van natuurlijke oorsprong (vitamine E)
E 307: Synthetisch alfa-tocoferol
E 308: Synthetisch gamma-tocoferol
E 309: Synthetisch delta-tocoferol
E 310: Propylgallaat
E 311: Octylgallaat
E 312: Dodecylgallaat
E 320: Butylhydroxyanisol (BHA)
E 321: Butylhydroxytolueen (BHT)




Stoffen met een anti-oxidatieve werking, maar eveneens met andere functies.

E 220: Zwaveldioxide (zie hierboven bij de eerdere vermelding)
E 221: Natriumsulfiet
E 222: Natriumwaterstofsulfiet
E 223: Natriumdisulfiet
E 224: Kaliumdisulfiet
E 226: Calciumsulfiet
E 322: Lecithinen (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
Gehydroliseerde lecithinen



Stoffen die de anti-oxidatieve werking van andere stoffen kunnen versterken.


E 270: Melkzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 325: Natriumlactaat (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 326: Kaliumlactaat (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 327: Calciumlactaat (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 330: Citroenzuur
E 331: Natriumcitraten
E 332: Kaliumcitraten
E 333: Calciumcitraten
E 334: Wijnsteenzuur
E 335: Natriumtartraten
E 336: Kaliumtartraten
E 337: Natriumkaliumtartraat
E 338: Orthofosforzuur
E 339: Natriumorthofosfaten
E 340: Kaliumorthofosfaten
E 341: Calciumorthofosfaten


Emulgeermiddelen, stabiliseermiddelen, verdikkingsmiddelen, geleermiddelen.

Plantaardige gommen.

E 400: Alginezuur
E 401: Natriumalginaat
E 402: Kaliumalginaat
E 403: Ammoniumalginaat
E 404: Calciumalginaat
E 406: Agar-agar
E 407: Carrageen
E 410: Johannesbroodpitmeel
E 412: Guargom
E 413: Adragantgom
E 414: Arabische gom
E 415: Xanthangom
E 440a: Pectine
E 440b: Geamideerde pectine

Polyfosfaten.

E 450a

(i) Dinatriumwaterstofdifosfaat
(ii) Trinatriumdifosfaat
(iii) Tetranatriumdifosfaat
(iv) Tetrakaliumdifosfaat
E 450b


(i) Pentanatriumtrifosfaat
(ii) Pentakaliumtrifosfaat
E 450c


(i) Natriumpolyfosfaat
(ii) Kaliumpolyfosfaat


Andere middelen.


E 405: Propyleenglycolalginaat
E 420: Sorbitol
E 421: Mannitol
E 422: Glycerol (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 442: Ammoniumfosfatiden
E 460


(i) Microkristallijn cellulose
(ii) Cellulose in poedervorm
E 461: Methylcellulose
E 463: Hydroxypropylcellulose
E 464: Hydroxypropylmethylcellulose
E 465: Methylethylcellulose of ethylmethylcellulose
E 466: Natrium-carboxymethylcellulose
E 470: Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 471: Mono- en diglyceriden van vetzuren (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 472a: Idem, met azijnzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 472b: Idem, met melkzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 472c: Idem, met citroenzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 472d: Idem, met wijnsteenzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 472e: Idem, met mono-acetylwijnsteenzuur en diacetylwijnsteenzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 472f: Idem, met een mengsel van azijnzuur en wijnsteenzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 473: Suiker-esters (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 474: Suikerglyceriden (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 475: Polyglycerolesters van vetzuren (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 476: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 477: Esters van propyleenglycol met vetzuren (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 478: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 479(b): ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 481: Natriumstearoyllactylaat (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 482: Calciumstearoyllactylaat (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 483: Stearoyltartraat (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 491: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 492: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 493: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 494: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 495: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)


Smaakstoffen.

Zoetstoffen.

Saccharine
Natriumsaccharine
Kaliumsaccharine
Calciumsaccharine
E 420: Sorbitol
Xylitol
Neohesperidine dihydrochalcon
Natriumcyclamaat
Calciumcyclamaat
Aspartaam


Anti-agglomeraatstoffen.

535: Natriumferrocyanide
536: Kaliumferrocyanide
551: Siliciumdioxide
552: Calciumsilicaat
553a: Magnesiumsilicaat
554: Natriumsilico-aluminaat
556: Natriumcalciumsilico-aluminaat
E 170: Calciumcarbonaat
504: Magnesiumcarbonaat
E 341: Tricalciumorthofosfaat
390: Magnesiumstearaat
391: Aluminiumstearaat
Calciumstearaat



AlkaloÔden.

CafeÔne
Kinine en zijn zouten


Smaakversterkers

620: Glutaminezuur
621: Natriumglutamaat
622: Kaliumglutamaat
623: Calciumglutamaat
626: Guanylzuur
627: Natriumguanylaat
629: Calciumguanylaat
630: Inosinezuur
631: Natriuminosinaat (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
633: Calciuminosinaat
635: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
637: Ethylmaltol


Gassen.

E 290: Koolstofdioxide
Stikstof
Distikstofoxide
Trichloorfluormethaan
Dichloordifluormethaan
Chloorpentafluorethaan
Octafluorcyclobutaan


Varia en onbekend.

E 542: ? (niet geschikt voor vegetariŽrs, altijd van dierlijke oorsprong)
E 430: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 431: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 432: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 433: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 434: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 435: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 436: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 570: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 572: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
E 585: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
Pimaricine
234: Nisine
Glycerolester van colofonium
Reductonen monoacetine, biacetine en triacetine
385: EDTA (dinatrium, calciummethyleendiaminetetra-acetaat
Glycyrrhizine
Waterstofperoxide
TriŽthylcitraat
900: Dimethylpolysiloxaan
Cholinezouten en azijnzuur, citroenzuur, koolzuur, melkzuur, wijnsteenzuur en zoutzuur
920: L-cysteÔne en het hydrochloride ervan (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
Ethyleenoxide
Coumaron-indeenhars


Zuren, basen en zouten.

Zuren en zouten met bijkomende conserverende werking.

E 260: Azijnzuur
E 261: Kaliumacetaat
E 262: Natriumdiacetaat
E 263: Calciumacetaat
E 270: Melkzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)


Zuren en zouten met bijkomende anti-oxidatieve werking.


E 325: Natriumlactaat
E 326: Kaliumlactaat
E 327: Calciumlactaat
E 330: Citroenzuur
E 331: Natriumcitraten
E 332: Kaliumcitraten
E 333: Calciumcitraten
E 334: Wijnsteenzuur
E 335: Natriumtartraten
E 336: Kaliumtartraten
E 337: Kaliumnatriumtartraat
E 338: Orthofosforzuur
E 339: Natriumorthofosfaten
E 340: Kaliumorthofosfaten
E 341: Calciumorthofosfaten
343: Magnesiumorthofosfaten


Andere organische zuren en zouten.

296: Appelzuur
297: Fumaarzuur
350: Natriummalaten
351: Kaliummalaten
352: Calciummalaten
355: Apidinezuur
363: Barnsteenzuur
640: Gluconzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
641: Glucono-delta-lacton
642: Natriumgluconaat
643: Kaliumgluconaat
644: Calciumgluconaat
Gibberellinezuur


Minerale zuren, basen en zouten.

500: Natriumcarbonaten
501: Kaliumcarbonaten
503: Ammoniumcarbonaten
507: Waterstofchloride
508: Kaliumchloride
509: Calciumchloride
510: Ammoniumchloride
511: Magnesiumchloride
Tinchloride
514: Natriumsulfaat
515: Kaliumsulfaat
516: Calciumsulfaat
518: Magnesiumsulfaat
Ferrosulfaat
520: Aluminiumsulfaat
524: Natriumhydroxide
525: Kaliumhydroxide
526: Calciumhydroxide
527: Ammoniumhydroxide
528: Magnesiumhydroxide
541: Natriumaluminiumfosfaat


Omhullings- en bestrijkmiddelen.


901: Bijenwas (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
902: Candellilawas
903: Carnaubawas
904: Shellac (mogelijk niet geschikt voor vegetariŽrs)
905: Officinale paraffine
906: BenzoŽ-gom
907: Plantaardige was
Hulpstoffen zitten in bijna al ons dagelijks voedsel. Dat mag, want ze zijn goedgekeurd om in ons eten te worden verwerkt. Maar het wil niet zeggen dat deze stoffen voor iedereen even onschadelijk zijn! Sommige mogen niet in babyvoeding zitten, en andere zijn zeer gevaarlijk voor bijvoorbeeld mensen met astmatische aandoeningen of allergieŽn.

Het is daarom van belang dat de consument op de hoogte is van de functie, kwaliteit en samenstelling van hulpstoffen. Op grond van die informatie bepaalt hij of een bepaalde stof zonder schade voor zijn gezondheid kan worden gebruikt. Daarom zijn etiketten belangrijk, die geven informatie over zulke hulpstoffen. Hierop wordt echter niet vermeld wat de effecten zijn van al die stoffen.
Dit onmisbare overzicht vertelt of een bepaalde hulpstof in voedsel nog meer functies heeft dan die van conserveermiddel, anti-klontermiddel of kleurstof. Bovendien wordt vermeld hoe schadelijk die stof is, in welke voedingsmiddelen de stof nog meer voorkomt en of je voor die stof een overgevoeligheid kunt ontwikkelen.
E-nummers
.......Welkom op asmi-ikben.nl .... dank je wel voor je bezoek

Je moet niet steeds dezelfde
fouten maken, er is keus genoeg.
Kijk eens op voedsel.net

klik hier voor actuele informatie
ASMI-Ik Ben is een onderdeel van Applaudite BV



Over ons
We communicate via internet more and more now-a-days.
So we would like to thank Applaudite for helping us with our online identity.
If you have any concerns please read our disclaimer, or contact us.
Home                Wie zijn wij                Coaching          Behandelmethode     Zin en Onzin      Cursussen    Vragen          Sitemap      
                                      
Share |
Contact  |  Colofon  |  E-mail |  © 2017 Asmi-Ikben  |  DisclaimerHelp