Doe Lief
.......Welkom op asmi-ikben.nl .... dank je wel voor je bezoek

Luisteren is de kunst van het passief worden.

Luisteren betekent passiviteit. Luisteren betekent jezelf volledig vergeten--alleen dan kun je luisteren. Als je aandachtig naar iemand luistert, vergeet je jezelf. Als je jezelf niet kunt vergeten, luister je nooit. Als je je te zeer van jezelf bewust bent, doe je alleen maar net alsof je luistert--je luistert niet echt. Je knikt dan wel van ja, je zegt op gezette tijden wel ja en nee--maar je luistert niet echt. Als je luistert word je louter een doorgang, passiviteit, ontvankelijkheid, een baarmoeder; je wordt vrouwelijk.

Luisteren (Ralph Roughton)

Als ik je vraag naar me te luisteren en je begint me adviezen te geven, dan doe je niet wat ik vraag.
Als ik je vraag naar me te luisteren en je begint me te vertellen waarom ik het anders zou moeten voelen, dan trap je op mijn gevoelens.
Als ik je vraag naar me te luisteren en je gaat iets doen om mijn probleem op te lossen, dan snap je me niet, hoe gek dat ook klinkt.
Luister!
Het enige dat ik van je vraag, is dat je luistert, niet dat je praat of iets doet.
Hoor me, dat is alles ... Ik kan wel voor mijzelf zorgen, want ik ben niet hulpeloos.
Misschien ontmoedigd of vertwijfeld, maar niet hulpeloos.
Als jij iets doet wat ik zelf moet doen versterk je mijn angst en mijn onzekerheid.
Als je accepteert dat ik voel wat ik voel, hoe onbegrijpelijk ook, dan hoef ik je niet te overtuigen.
Pas dan kan ik zelf begrijpen hoe het komt dat ik mij onbegrepen voel.
En als ik dat begrijp, dan weet ik ook het antwoord en heb ik je advies niet nodig.


"An open ear is the only believable sign of an open heart."
- David Augsburger

We can easily get into trouble in relationships when we assume that we know what someone else is thinking or feeling. Parents, in particular, can be quick to judge what’s going on in their children.

Rather than assuming we know someone else’s experience, we could shift our perceptions into questions. Instead of saying, ‘I know you’re hurting,’ we could ask, ‘Are you feeling hurt?’ This allows us to connect with the other with no risk of misunderstandings.

"It's always wise to raise questions about the most obvious and simple assumptions."
- C. West Churchman

"To assume is to be deceived."
- Yiddish proverb


'Doe Lief': Een positieve injectie!
'Het is niet jouw taak om mij aardig te vinden; dat is mijn taak!'

Het initiatief kwam van een Alkmaars Straatproject uit het ‘Atelier Leuke Kunst’ (van Belinda en Evert-Willem). Dit zijn twee heerlijke jonge mensen die op hun eigen manier een positieve bijdrage willen leveren aan de discussie op straat. Je kan voor hun verhaal ook kijken op hun 'Doe Lief' site.

Niet alleen in Bergen op zoom, maar ook in de regio zie je steeds meer de posters voor de ramen. Wij hebben de actie overgenomen en een eigen richting gegeven. Wij geloven namelijk dat veel problemen verdwijnen als mensen lief tegen (zichzelf én) elkaar doen! Niet meer, niet minder!
De poster voor de ramen zegt niets over onze actie; het zegt iets over de persoon die deze heeft opgehangen. Het zijn geen hoogdravende marketingtechnische concepten dit initiatief dragen. Geen ingewikkeld conceptueel verhaal. Niet op advies! Wel omdat wij dat graag willen! Geen normen en waarden van anderen, maar die van jezelf. Viktor Frankl, een overlevende van een Duits concentratiekamp, schreef in zijn klassieker De zin van het bestaan over de kracht om tussen het meest gruwelijke leed iets te vinden dat een mens de kans biedt te overleven. Frankl, in 1997 overleden, schreef: ‘Je kunt alles van een mens afnemen op één ding na: het vermogen in alle omstandigheden je houding te bepalen, de manier te kiezen waarop je ergens mee omgaat.’

Wij hebben posters op A3 formaat en kleuren deze met de hand in, maar je mag het ook zelf inkleuren. Ze zijn gewoon gratis op te halen, maar bel even wanneer je er een wilt komen halen. Natuurlijk kunnen wij deze ook afgeven, maar je kan ze ook downloaden (onderaan deze pagina). Wij hopen dat je de actie kan én wilt ondersteunen.

En waar gaat het nu om?  In eerste instantie om mensen er op te atenderen om eens anders te doen, dus: doe lief.
Mensen staan er even bij stil. Lief doen, eerst tegen jezelf en als dat lukt, kan je het altijd nog naar een ander doen. Niemand bepaalt voor jou wat Lief Doen' is, dat kan alleen maar jij uitmaken.  Daarom zegt de poster ook niets over een organisatie, het zegt wat over de persoon die hem heeft opgehangen. Het is het meest cruciale element van positieve intelligentie: het bepalen van ons perspectief.

Het is genoeg als deze posters een glimlach op iemands gezicht toveren en dat deze kunst even blij maakt. Wij werken samen met én maken gebruik van de expertise van 'Leuke Kunst', 'Loesje' en het Amsterdamse project 'Liefde in de Stad'.

In het Ode nummer: 85 stond onlangs:
’Wij denken dat het slecht gaat met de wereld. Maar de werkelijkheid is dat elke dag, overal in de wereld op elk moment, mensen problemen oplossen. Daarom moet iedereen zich inzetten voor de verspreiding van de verhalen die de wereld mooier maken.’
Dus nogmaals: Wil je meehelpen het initiatief verder te laten groeien, en wil je duidelijk maken dat je achter het idee staat. Download of kom een poster afhalen bij ons of bestel hem bij Belinda en Evert-Willem.

Daarom willen wij iedereen vragen, als ze dit een goed initiatief vinden, om dit te ondersteunen! Wij geloven namelijk in de allegorie. Velen zijn beter met het uitbeelden van het idee dan woorden kunnen omschrijven. Zoals we nu werken met posters, is dan ook zeer geslaagd. Het spreekt je aan en de verbeelding zit bij degene die het aanschouwt, zonder invulling van de omgeving. Mooier kan het niet.

En in navolging van Amsterdam willen wij nu onderzoeken én jou vragen mee te werken en ook mee te onderzoeken hoe de liefde in de stad bevorderd kan worden. Een mooie start is gemaakt bij an 'Mart', de Artotheek en sommige middelbare scholen.

Wilt u meer weten, geef maar een seintje en we komen graag om uitleg te geven of een workshop te organiseren.
Manifest...

Liefde in de Stad gelooft in de druppel op de gloeiende plaat.
In het grote en het kleine initiatief om de stad te verwarmen.
Want elke gewonnen glimlach is er één.
Elke gewonnen zoen.
Elk vriendelijk gebaar.
Niets is makkelijker dan meedoen.
Lach eens, kus eens, laat die ander met zijn twee boodschapjes voorgaan bij de supermarkt.


Want Liefde in de Stad zegt:
‘Geef je een vinger, dan wil iemand misschien je hand.
Maar geef je geen vinger, dan zul je eenzaam sterven.’
Geef dus.
Gul.
Strooi met uw liefde.
En zie maar wat ervoor terugkomt.
Nee hebt u, liefde kunt u krijgen.

Je kan onderstaande posters downloaden (het zijn jpeg-files), maar we kunnen je ook een paar zwart/wit posters toesturen op A3 formaat om te kopieeren? We gebruiken 160 grams kopieerpapier om op de posters op te maken. Dat is ietsje dikker en bobbelt niet zo als je het inkleurt. Dat is gewoon bij de kantoorboekhandel verkrijgbaar. Heel veel succes!!!!
Onvrijheid, onrecht en situaties waarin mensen elkaar onnodig in de weg zitten (d.i. inefficiency) leiden tot ontevredenheid.

Vrijheid, rechtvaardigheid en efficiency vormen daarom de basis van een ethiek die streeft naar een samenleving waarin de mens tevreden kan zijn met zichzelf en zijn omgeving.
Voorwaarden voor deze drie - vrijheid, rechtvaardigheid en efficiency - zijn bewustzijn (van de noden en de behoeften van jezelf en van de medemens ),
verantwoordelijkheid en onzelfzuchtig-heid.

Onzelfzuchtigheid kan alleen groeien in vrijheid. Onzelfzuchtige creativiteit (gericht op het verbeteren van de levensomstandigheden van de medemens) ondersteunt het geluksgevoel van de mens
De preek van pastor Houben
klik hier voor actuele informatie
Home                Wie zijn wij                Coaching          Behandelmethode     Zin en Onzin      Cursussen    Vragen          Sitemap      
                                      
Share |
Contact  |  Colofon  |  E-mail |  © 2017 Asmi-Ikben  |  DisclaimerHelp